«Կարող է մահացու լինել». ի՞նչ մթերքներից պետք է խուսափել ծերության ժամանակ
LifeԱռողջական խնդիրներից խուսափելու համար մեծ տարիքում պետք է հրաժարվել մի շարք մթերքներից ու խմիչքներից։ Այս մասին Vechernyaya Moskva-ի հետ զրույցում խոսել է սննդաբան Ելենա Սոլոմատինան։
Նա պարզաբանեց, որ ավելի լավ է նույնիսկ երիտասարդության տարիներին չտարվել որոշ խմիչքներով և սննդով, ապա ծերության ժամանակ կկարողանաք պահպանել առողջությունը։
Ծերության ժամանակ պետք է մոռանալ նաև յուղոտ սննդի մասին, այդ թվում՝ հարուստ արգանակների, տապակած և չափազանց աղի մթերքների մասին։ Որպես կանոն, այս տարիներին մարդն արդեն ունենում է արյան ճնշման հետ կապված խնդիրներ կամ գտնվում է դրա շեմին, նշեց մասնագետը։
Սննդաբանը խորհուրդ է տալիս նաև խուսափել այն ամենից, ինչը պարունակում է միզաթթու և ավելորդ քանակությամբ սպիտակուցներ։ Նրանք լրացուցիչ սթրես են առաջացնում լյարդի և երիկամների վրա և կարող են առաջացնել մարսողական խնդիրներ:
Տրանսճարպերը, որոնք կարող են առաջանալ բարձր ջերմաստիճաններում ջերմային մշակման ժամանակ, հատկապես յուղի մեջ, վտանգավոր են նաև տարեց մարդու առողջության համար։
Արդյունքում տարեց մարդու օրգանիզմում պարբերաբար բորբոքային պրոցեսներ են ի հայտ գալիս նույնիսկ առանց ախտանշանների, ինչպիսիք են ջերմությունն ու ցավը։ Սրանից տառապում են սիրտն ու արյան անոթները, հոդերը, ուղեղը։ Հնարավոր է աթերոսկլերոզի և դեմենցիայի զարգացում, զգուշացրել է փորձագետը։
Պետք է հրաժարվել նաև բարձր կալորիականությամբ սննդից, այդ թվում՝ արագ սննդից և դատարկ կալորիաներից, ընդգծեց VM-ի զրուցակիցը։
Խորհուրդ է տրվում նաև զգալիորեն սահմանափակել ընկույզը ձեր սննդակարգում, քանի որ դրանք պարունակում են առողջ ճարպեր և մանրաթելեր, բայց միևնույն ժամանակ դրանք շատ կալորիաներ են։
Նա նաև խորհուրդ է տալիս չափազանց զգույշ լինել կծու մթերքների նկատմամբ։
Ինչ վերաբերում է սուրճին և թեյին, ապա պետք է ավելի քիչ շաքար ավելացնել և նոսրացնել դրանք։ Պետք է հիշել, որ սուրճն ու թունդ թեյն օրգանիզմից հեռացնում են հեղուկը, ինչը փոխհատուցելն անհրաժեշտ է, եզրափակեց սննդաբանը։