Ի՞նչ ազդեցություն ունեն անտառային հատապտուղները
Ուշադրության կենտրոնումՀատապտուղները կարող են կանխարգելել սրտանոթային համակարգի մի շարք հիվանդություններ շնորհիվ նրանց բաղադրության մեջ պարունակվող բազմաթիվ կարեւոր բնական հակաօքսիդանտների: Այն կարող է նույնիսկ նվազեցնել սրտի կաթվածի հավանականությունը՝ անգամ վնասակար սովորությունների տեր մարդկանց դեպքում:
Հապալաս եւ ելակ օգտագործող 25-42 տարեկան 93600 ամերկուհիների դիտարկումների արդյունքներն ապացուցել են, որ վերջիններիս մոտ սրտի կաթվածի վտանգը 32%-ով ավելի քիչ է ամսվա մեջ մեկ անգամ կամ ավելի քիչ հատապտուղներ օգտագործող մարդկանց համեմատությամբ: Ուսումնասիրության արդյունքում փորձագետները նաեւ հաստատել են, որ ուսումնասիրության արդյունքներն անփոփոխ են եղել նույնիսկ որոշակի գործոններ հաշվի առնելուց հետո` բարձր ճնշում, տարիք, քաշ, կնոջ ընտանիքում սրտի հետ կապված խնդիրներ, ոչ բավականաչափ ֆիզիկական ակտիվություն, ծխախոտի, կոֆեինի կամ ալկոհոլի չարաշահումը:
Մասնագետները պնդում են, որ կարմիր եւ մուգ հատապտուղները պարունակում են մեծ քանակությամբ ֆլավոնոիդներ, որոնք կանխարգելում են սրտանոթային համակարգի հիվանդությունները, նվազում է սրտի կաթվածի հավանականությունը:
Անի Գևորգյան