Ո՞րն է ավելի օգտակար՝ պնդուկը, թե՞ ընկույզը
Life
Ընկույզն հայտնի է իր սննդարարությամբ՝ ուտել մեկ կիլոգրամ ընկույզ միևնույն է, թե միանգամից ուտել մեկական կիլոգրամ միս, հաց, կարտոֆիլ և տանձ: Ընկույզի 400 գրամը հավասար է մեկ օրվա սննդի չափաքանակին:
Գիտնականները հայտնում են, որ ր ընկույզը պետք է լինի յուրաքանչյուր մարդու առողջ սննդի անբաժանելի մասը: Պարունակելով մեծ քանակությամբ սպիտակուց, ընկույզը կարող է համարժեք փոխարինել մսին: Ընկույզի մեջ շատ են E, K և P վիտամինները, ցինկը, յոդը, ֆոսֆորը, կալցիումը: Ընկոիզը զգալիորեն իջեցնել սիրտ-անոթային համակարգի հիվանդությունների, քաղցկեղի որոշ տեսակների, շաքարային դիաբետով հիվանդանալու հավանականությունը՝ օրեկան ընդհամները 5 հատ ընկույզ ուտելով:
Եվս մեկ առավելություն. ընկույզն օգտագործվում է հում վիճակում, ջերմային մշակումը փոքրացնում է պտղի օգտակարությունը: Ընկույզը չարժե չարաշահել, քանի որ այն բարձր կալորիական է: Պնդուկի ձարպերն ավելի հեշտությամբ են յուրացվում օրգանիզմի կողմից, քան ընկույզինը, այն օգտագործվում է ընկնավորության դոպքում: Պնդուկը նպաստում է լյարդի քարերի լուծմանը, մայրերի մոտ առաջացնում է առատ կաթնարտադրություն: Ամիրդովլաթ Ամասիացին նշում է, որ պնդուկն ուժեղացնում է սեռական կարողությունը, օգտակար է երիկամների համար, ճիճվասպան է, ծեծված և մեղրի հետ խառնած վիճակում օգնում է հազի բուժմանը:
Պտղի կեղևի եփուկը լուծի դեմ է, եթե վառվի և խոզի ճարպի հետ քսվի վերքերին, կբուժի, իսկ գլխին քսելիս ճաղատության դեմ է: Սակայն հիշեցնենք, որ ընկույզը և պնդուկը չարժե չարաշահել, քանի որ բարձր կալորիական են:
Անի Գևորգյան